Изкопаеми горива - пушещи комини
20 страни ще спрат международното финансиране на изкопаеми горива
Енергия

20 страни ще спрат международното финансиране на изкопаеми горива

Преди броени дни на COP26 беше взето решение от историческо значение. Лидерите на 20 страни заявиха, че до края на 2022 ще престанат да финансират добива на изкопаеми горива в други страни и ще пренасочат усилията си към възобновяемите източници на енергия. Сред тези 20 страни са и представители на четири от най-големите световни икономики – САЩ, Канада, Великобритания и Италия. Миналата година САЩ, Великобритания и Италия обявиха публично, че финансират добив на изкопаем газ в Мозамбик на стойност 7 млрд. долара. След новото обещание, което направиха, финансирането на такъв тип проекти следва да бъде прекратено. 

Тук можете да прочетете официалния документ и да видите подписите на останалите страни.

При все, че това е добра новина, няма как да не отбележим, че липсват подписите на няколко големи поддръжници на добива на нефт, въглища и изкопаем газ – Япония, Китай, Южна Корея, Австралия, Франция, Световната банка и Африканската банка за развитие. За съжаление, България също не е подписала обещанието, въпреки че фигурират подписите на други небогати източноевропейски страни като Албания и Молдова. България дори върви в обратна посока и планира нови газови инвестиции в Плана за възстановяване и в Петия списък с енергийни проекти от общ интерес на ЕС.

Карта на държавите, подписали изявлението
 Изображение: Screenshot/Youtube/UK government

От друга страна, въпреки че подписът на Китай липсва тук, по-рано тази седмица Китай и САЩ подписаха обща декларация, говореща за спиране на въглищните си инвестиции в други страни през настоящето десетилетие. Китай обяви и намерението си да работи за ускоряване намалението на собствените си въглищни емисии, както и план за действие по метана и мерки срещу обезлесяването.

По време на COP26 виждаме все по-амбициозни обещания и споразумения, свързани с глобалния преход към чиста енергия. Но има още много какво да се желае от политическите лидери, особено от лидерите на тези страни, чиито икономики са достатъчно силни, за да си позволят да дадат пример и първи да спрат финансирането (и използването) на изкопаеми горива.

Източници
https://www.climatechangenews.com/2021/11/04/canada-us-italy-among-20-countries-stop-financing-fossil-fuels-internationally/?utm_source=Climate%20Weekly&utm_campaign=790e7b0fb7-EMAIL_CAMPAIGN_2021_10_29_04_03_COPY_02&utm_medium=email&utm_term=0_bf939f9418-790e7b0fb7-408026177&fbclid=IwAR2Res3w2jpGv7MepzhamxUv2lphMWIvZahW-7pYLG-96IlBpsmSqY63xsQ

https://www.state.gov/u-s-china-joint-glasgow-declaration-on-enhancing-climate-action-in-the-2020s/?fbclid=IwAR0KP5Gg5efS66OrNzokgSh4IXJ9DrODDE6uLKzS3VpsA9QXZVd0re4nH7Y

Още в:Енергия

Comments are closed.