Соларни зарядни
ВЕИЕнергия и климат

Портативни соларни зарядни – сравнителен обзор и препоръки

(глава от Наръчник на климатичния имигрант)

Всеки уважаващ се климатичен „имигрант“ трябва да притежава преносимо соларно фотоволтаично (PV) зарядно. Те са особено популярни, където изграждането на енергопреносна мрежа е нерентабилно, особено в развиващите се страни, но са незаменими и за тези, които искат да използват слънчевата енергия за комуникации и осветление в аварийни ситуации или пътуване. 

Слънчевата енергия е незаменима за образованието на децата и фермерите в развиващите се страни, където ел. мрежата е нерентабилна
(Източник: worldreader.org)

В статията ще оценим осем различни соларни зарядни, които предварително сме подбрали от десетки модели, налични на пазара и ще дадем препоръки към потребителите, за да избягват неподходящи покупки на подобни устройства водещи до неустойчиво потребление.

Разделили сме устройствата в две категории:

  • многофункционални с вградени батерии и
  • чисти зарядни без батерии.

Многофункционални зарядни с вградени акумулатори

Сред многофункционалните устройства от близкото минало, които все още могат да се намерят на пазара, разглеждаме два модела с оловно-цинкови батерии. Този тип устройства са по-тежки, но имат най-много функции и позволяват както свързването на повече светлинни източници, така и най-голяма автономност (продължително светене).

Рекордьор в категорията е моделът Mobile Power SE01, който с 4 волтовия (V) си 8 амперчасов (Ah) акумулатор осигурява според производителя му Tiger world до 60 ч автономност при минималната мощност на осветление. Този модел е и с най-много функции, като освен няколко варианта за вградено и външно осветление и зареждане през USB притежава и радиоприемник и възпроизвеждане от карта памет.

Фиг. 1. Соларно зарядно Mobile Power SE01

Втори в класацията е моделът на GD Lite 3, който е по-компактен, но и съответно издържа 30 ч автономност на светене със своята 4 Ah, 6 V батерия. Съответно той, както и предходния модел, са сред най-бавно зареждащите се с 13 (съответно 12) часа зареждане през фотоволтаичните им 3.5 Вата (W) панел на 6 V. Причината за това бавно зареждане е в малкият размер на панелчетата в комплектите, несъразмерен на капацитета на батериите, чиято цел е била да се осигури все пак някаква компактност. 

Фиг. 2. Соларно зарядно GD Lite 3

Нашият фаворит по съотношение компактност-функционалност е JY-1178. Освен радиото и двата му източника на светлина, той има и вграден 2.8 W PV панел, който успява да зареди, вече литиево-йонните (Li-Ion) 2.8 Ah (на стандартните 3.7 V) акумулатори за 6-8 ч. Те осигуряват по-лекото тегло от под 1 кг и компактността, както и 10 часовата автономност на светене с източника от 1 W. Неудобството при този модел, както и при повечето модели със смислени вградени панели, се получава именно от тях, защото допринасят за странната им продълговата форма, поради която трудно стои изправен.

Фиг. 3. Соларно зарядно JY-1178

Това в някаква степен е по-слабо изразено от моделът JA-2004 на Jun Ai, който с по-малкия си панел от 2.2 W успява да зареди единичната 1.2 Ah Li-Ion батерия за под 3 часа и е по-скоро предназначен за зарядно за малки телефони, отколкото за автономна станция. Подвижната му дръжка е едновременно стойка за правилен ъгъл към слънцето и напомня на другата му функция като краткотраен мощен фенер с 3 W светодиод, който успява да изтощи батерията за почти час. Този модел е и рекордьор по лекота с едва 200 г тегло.

Фиг. 4. Соларно зарядно JA-2004

Може би най-професионалната и с най-голяма мощност на зареждане е 1.5 Ah (12 V LiFePO4 батерии) LSHV ver. 4 система на немската компания Fosera, която има световна известност с оф-грид решенията си в над 40 страни. Те имат и соларно PV решение за готвене, което замества готварските печки на дърва използвани от над 3 милиарда хора по света. Това е и съответно и най-обемната система с големият си 10 W на 13 V панел, който трудно би се побрал в раница, но все още системата е лесна за пренасяне с общо тегло около 2 кг.

Фиг. 5. Соларно зарядно LHSV ver. 4

Разгледали сме най-малката по капацитет станция, която обаче успява да се зареди за около 3 ч. В конфигурация с 3 W лампа при минимална мощност от 1 W станцията би трябвало да издържи спокойто цяла вечер. Това е единствената система за зареждане от изброените до тук, която поддържа 2 USB порта с 1 А.

Соларни зарядни без батерии

Поради липсата си на вградени акумулатори, този тип зарядни обикновено имат само една функция и тя е зареждане. Това ги прави обаче по-леки спрямо мощността им на зареждане.

Първият от списъка ни е соларният панел на ZopVZ, който с 3.5 W-овия си панел успешно може да зарежда всякакви устройства, които имат вградени батерии, включително и стари GSM-и, но е слаб за съвременните устройства със стандартния си USB изход с едва 0.5 А.

Фиг. 6. Соларен панел ZopVZ

Работещата алтернатива за подобни устройства са сгъваемите соларни туристически зарядни от типа на 21 W-вия панел с 3 секции на фирмата All Powers. Той е значително по-мощен и за да бъде удобно преносим и лек (едва 470 г), са използвани гъвкави соларни секции, което обаче го прави значително по-скъп (над 150 лв). Снабден е с 2 USB порта – един на 1 А и друг от стандарта USB 2 съответно с мощност до 2.1 А, който вече е в състояние да захранва таблет. Производителя не беше дал описание на функциите на контролера.

Фиг. 7. Сгъваем соларен панел на фирма All Powers

Разгледали сме и едно зарядно, което зарежда единствено популярните АА и ААА NiMH и NiCd батерии. То е с вграден малък панел, който обаче е в състояние да се справи с капацитета на този тип батерии.

Заключения

Разгледаните зарядни са едни от най-добрите по отношение цена-функционалност на пазара. Всичките бяха подбрани за да имат някаква функция показваща зареждането или разредеността на вградените им батерии. Обикновено това е индикаторен диод, който показва процеса на зареждане. Опасността тук е при по-евтините устройства дали има вграден контролер, който спира зареждането при достигане на пълния капацитет на батериите (на практика всички разгледани модели с батерии твърдят, че имат тази функция) или ги презарежда и на практика дефектира (особено пожароопасно при литиевите батерии).

Препоръката ни е да не рискувате да купувате по-евтиното, което може да излезе по-скъпо на края, а да се насочите към модели с точно описание на функциите за контрол на заряда и разреждането. Това го имахме в първите два многофункционални модела с оловни батерии, които показваха процент на разреденост на батериите, но е най-добре разработено в модела на Fosera, който има и множество допълнителни защити. 

Някои от моделите могат да се зареждат от мрежата или през компютър, но отчитаме, че е изключително полезно, когато вградените батерии могат лесно да се извадят и заредят с качествено зарядно устройство.

За съжаление при евтините, особено тези с литиеви батерии, производителите декларират по-високи от измерените от нас капацитети на батериите. Много от промоционалните модели са вероятно такива или просто са стояли дълго в складовете и за загубили мощността си. Добрата новина е, че може да смените батериите с нови, а когато са лесно достъпни може да зареждате и резервни.

Автори: С. Христов и Тодор Славов

Още в:ВЕИ

Comments are closed.