Юнгерсайм
Алтернативна икономикаЕко алтернативи

Юнгерсайм – една община в екологичен преход

Международният шампион на градовете в преход е една малка френска община. Многобройните инициативи позволяват на този малък град с население 2200 души в региона Алзас да намали драстично своя екологичен отпечатък.

Община Юнгерсайм стартира през 2009 г. програма за демокрация на участието, озаглавена „21 дейности за 21-ви век“. Програмата обхваща всички аспекти на ежедневието: хранене, енергия, транспорт, място за живеене, пари, работа и училище. „Автономност“ е движещата дума в програмата, която има за цел да върне производството на храни на неговото начално място, да насърчи умереното потребление на енергия и използването на възобновяеми източници и да подкрепя местната икономика, благодарение на допълнителната парична единица Le Radis (Репичката). От въвеждането на програмата през 2009 г. досега Община Юнгерсайм е спестила 120 000 евро оперативни разходи и е намалила своите преки емисии на парникови газове с 600 тона на година. Създала е около 150 нови работни места и не е увеличила местните данъци и такси.

Глобални заплахи – локални ползи

Изправени пред изчерпването на нашите глобални ресурси и моралния срив на нашата цивилизация, повишаването на осведомеността за текущите събития става изключително важно. Екосистемите, които са от съществено значение за препитанието ни, се унищожават от съвременния начин на живот. Първите въздействия от изменението на климата вече са очевидни: климатични аномалии, последстваща миграция, включително на видовете, загубата на биологично разнообразие, намаляването на добивите от земеделието и замърсяването на почвите. Община Юнгерсайм се включва в екологичен преход, за да насърчи енергийната ефективност, контролираното потребление, отговорната местна икономика и естествената хранителна мрежа с къси вериги на доставки, което върви заедно с постоянното търсене на по-силни социални отношения.

Автономия, която носи суверенитет

Община Юнгерсайм инициира 21 дейности с три основни теми: интелектуална автономия, енергийна независимост и хранителна независимост. Демокрацията на участието е от съществено значение за определянето, разработването и прилагането на такива конкретни и цялостни дейности, така че те да имат дълготрайно въздействие върху местния живот. Комитети за участие, съставени от доброволци, предлагат и обсъждат предложения, оценявани от жури от граждани. В резултат на този опит е създаден „Институтът за екологичен преход“ , който повишава информираността за програмата сред широката общественост и генерира привличане на повече граждани към промяната. Кметът Жан-Клод Менш твърди, че няма лесни неща. В началото хората се подигравали на тези идеи, след това видяли смисъла и постепенно започнали да предлагат и свои идеи. Този процес стартирал преди десетина години и все още продължава.

Жан-Клод Менш

Гражданите движат промяната

Резултатите са убедителни: няма увеличение на данъците от 2005 г., създадени са 150 нови работни места, осигурена е защитата на биологичното разнообразие, доказана чрез строга инвентаризация, планирано е да бъде изградено изцяло автономно електричество до края на 2023 г. Вече се отчита до 50% намаление на емисиите на парникови газове от 2009 г. насам. Стотици граждани участват в проекти за участие в строителството, земеделието и храните, както и в фермерски пазари, използващи местната валута „Le Radis“. В началото едва 5% от жителите ползват валутата, но след няколко години този процент нараства няколко пъти. В различни търговски обекти се правят отстъпки от 10% ако се плаща в местната валута, а на места се дават и бонуси – например в семейна пекарна на цената на две кифлички се дават три. Повече за местните валути тук.

Информираността за околната среда също е повишена сред жителите на Юнгерсайм чрез създаването на местен атлас за биологичното разнообразие, за който те допринасят със собствените си открития. Тези разнообразни действия мобилизират 15 до 20% от местното население. В Юнгерсайм хората са помолени за тяхното мнение и принос и във всеки един случай са били предприети действия. В резултат на това те са убедени в своята цел и с право вярват, че са участници в промяната. Жителите участват активно в реализирането на план за устойчивост и играят конкретна роля в промяната.

Визия за близкото бъдеще

Енергийната независимост се постига чрез фотоволтаични централи на покривите на сградите. Те са малки централи с капацитет 100-200 киловата и са предназначени за частните сгради на жителите на общината. Това става чрез лични инвестиции на хората, като общината отдава под наем някои публични терени – покриви на сгради и общински земи. По този начин гражданите стават акционери в общинската енергийна система. Ползват се и много „умни инсталации“ за спестяване на енергия, например при уличното осветление. Така се намалява до 50% разхода на енергия. На годишна база общината спестява до 15 000 евро. Разчитат на софтуер, който управлява комбинацията от създаване на ток от слънчеви панели, когато има слънце и изключва останалите източници в тези периоди. Всички улици остават неосветени по тъмни доби между полунощ и изгрева на слънцето.

Енергийно независима е и общинската биооранжерия „Червената детелина“, в която се отглеждат продуктите за общинската трапезария. Там се приготвя храната за децата от общинското училище, които са посланици на промяната сред по-възрастното население. В общината работят и няколко биопроизводители, които се стремят да отглеждат местни сортове. Например в семейна пекарна се използват само брашна от собствено отглеждани зърнени култури. Семената за тях са взети от генна банка на сортове от преди 1900 година. Общината е наела специалист по пермакултура, който създава общинската пермакултурна градина, в която се отглеждат плодове и зеленчуци. Той се движи по работа с кон и каруца. Към Общинския съвет има специален съветник по екологичния преход, който се грижи общинските политики да бъдат правилно представяни на гражданите. Работата между различните поколения върви с пълна сила, а в инициативния комитет има граждани на възраст от 26 до 86 години. Не е изненада, че кметът Менш е вегетарианец и строг въздържател. Повече за методологията на тази промяна тук.

Община Юнгерсайм е номинирана през 2019 г. от Европейския институт за политически иновации за усилията си да осъществи екологичен преход. Кметът Жан-Клод Менш в момента управлява в своя шести мандат. Преди това 35 години е работил като миньор във въглищна мина.

Тази вдъхновяваща история е заснета във филма „Какво чакаме още?“ (119 мин., 2016). В него участва и Роб Хопкинс, основател на Движението на Градовете в преход.

Снимки: Община Юнгерсайм

Comments are closed.