Еко център
ОбученияСъбития

Обучение „Еко тоалетни и климатична адаптация“

Кога: 29-30 юли
Къде: ЕкоЦентър „Бълкарка”, с. Радевци, община Трявна

EcoHub ви кани на 1-вото обучение на стартиращия център за дългосрочно  климатично оцеляване и адаптация, обратна миграция и природен начин на живот. Разположен в парк „Българка”, между реката и гората, на последната спирка между цивилизацията и дивото стартираме изграждането на център по планинско земеделие, екостроителство и занаяти – ЕкоЦентър „Бълкарка”.

Обучение „Еко тоалетни и климатична адаптация"

В първата си обучение ще се учим как стартира един заселник и как трябва да се справя с наличните ресурси и тези в природата. Ще редуваме практическите занятия как да изградим суха компостна разделна тоалетна с дискусии за първи стъпки на миграция при климатично бедствие с дългосрочни последици.

ПРОГРАМА 

Петък (28 юли)

Пристигане и настаняване. Разходка в района.

Събота (29 юли) 

10:00 Представяне на концепцията и мястото. Инструкции за безопасност на работа. 

10:30 Видове компостни тоалетни и конструкции.

11:00 Работа в групи: Група „Оцеляващи” (сценарий „Миграция при криза”) – изработва модел на вътрешна преносима компостна тоалетна с подръчни материали намерени в стара къща и традиционни ръчни инструменти. 

Група „ЕкоТехно” (сценарий „Еко-миграция”) – изработва модел на вътрешна преносима компостна тоалетна, ползвайки акумулаторни инструменти и съвременни крепежни елементи.

13:00 – 14:00 Обедна почивка.

14:00 – 16:30 (по избор) Почивка или „Рабтилница за заточване на ръчни инструменти“.

16:30 – 19:00 Работа в групи – довършителни работи.

19:00 – 20:00 Дискусия: Особености на планинското земеделие и как да помагаме на питомните култури да се адаптират към изменящия се климат.

20:00 Вечеря със споделена храна, разходки и развлечения до лагерния огън.

Неделя (30 юли)

9:00 – 11:00 Обиколка в гората – Бушкрафт на климатичния мигрант (изграждане на бърз заслон). Диворастящи храни. Важни инструменти, които да носим.

11:00 – 12:00 Дискусия за дългосрочната адаптация и климатичната солидарност с най-засегнатите страни.

12:00 Край на работилницата. Отпътуване.

ЦЕНА

Безплатно за младежи от 15 до 30 г. – с финансовата подкрепа на ЕС по проект КлимАкт. Тези, над тази възраст, могат да подкрепят центъра с дарение по свое усмотрение.

НАСТАНЯВАНЕ

Участниците сами организират настаняването си. В центъра може да се къмпингува на палатки или в плевнята. Ако изберете тази опция, то носете си палатки, шалтета, спални чували.

В село Радевци има хотелски комплекс „Българка“ и няколко къщи за гости. Къщи за гости има в Плачковци и Трявна. След регистрацията побързайте с резервацията!

УСЛОВИЯ

Ще работим на сянка, при слънце и под навес при дъжд. Ток – от слънцето, вода – от изворната чешма и реката с помощта на соларна помпа. Интернет (а понякога и обхват на мрежата) – няма.

Всеки си носи храна, прибори за хранене, предпазни ръкавици и очила. Ще има соларна печка. 

ОРГАНИЗАТОР

Местната експертна група на EcoHub под шапката на „За Земята“.

Регистрационен формуляр

    Възраст (задължително)    Събитието се организира от За Земята и се осъществява с подкрепата на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for development CSO-LA/2018/160048-1/23. Цялата отговорност за съдържанието се носи от организаторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Европейския съюз.

    Comments are closed.