Мостри на изолационни материали от възобновяеми суровини
Мостри на изолационни материали от възобновяеми суровини
Еко алтернативиЕкостроителство

Екостроителство – изолации с природни материали

Напоследък все повече строители и собственици на жилища търсят нещо повече от отлични топлоизолационни характеристики на най-ниски цени. Те искат продукти, които не застрашават ограничените изкопаеми и минералните ресурси. Освен това тези продукти трябва да използват по-малко енергия при производството си от конвенционалните изолационни материали и да гарантират здравословен климат в помещенията. В резултат все по-търсени стават изолационните материали от възобновяеми суровини.

Естествените изолационни материали се отличават с набор от характеристики, които, когато се използват правилно, могат значително да подобрят характеристиките на сградите. По-долу са само някои от основните характеристики и допълнителни предимства, които естествената изолация предоставя:

 • Хигроскопични характеристики: За разлика от синтетичните влакна, естествените изолации имат присъщо свойство, тъй като те могат да абсорбират и отделят влагата, хигроскопично компенсирайки риска от кондензация в строителните елементи, без да влияят на топлинните характеристики. Тази функция може също да помогне за намаляване на риска от мухъл.
 • Специфичен топлинен капацитет: При олекотена конструкция и тъй като обитаемите пространства в таваните стават все по-често срещани, е важно да се отчетат не само топлоизолационните качества на изолацията през зимата, но и потенциалното прегряване в жилищното пространство през летните месеци. Повечето изолационни материали от естествени влакна имат специфичен топлинен капацитет от над 2100 J/kgK, в сравнение със само 800 J/kgK за минерална вата и 1400 J/kgK за пластмасови изолации. Независими тестове показват, че естествените влакнести изолации в обитаеми тавански помещения действат като охладител през най-топлите летни месеци може да намалят температурата с до 6°C, в сравнение с еквивалентна конструкция, изолирана с минерална вата. По този начин естествената изолация създава много по-поносима и комфортна среда за живеене не само през зимата, но и през най-топлите дни от годината.
 • Акустика: Благодарение на комбинацията от естествени изолации с висока плътност, тяхната влакнеста природа, гъвкавост и лекота на боравене и рязане, продуктите за естествена изолация превъзхождат акустично много синтетични и пластмасови изолационни материали.

Основните недостатъци на естествените топлоизолационните материали са: висока водопоглъщаемост и лоша реакция на огън. Някои от естествените материали имат по-ниски топлоизолационни характеристики в сравнение с изкуствените материали и за постигане на необходимите качества е необходимо използването на по-големи дебелини.

Ленена вата

Повече информация за ленената вата

Топлопроводимост:

λ = 0.040 W/mK

Паропропускливост:

μ = 1

Предимства:

 • безпроблемно рециклиране,
 • устойчива на гризачи.

Недостатъци:

 • горим е, за това се преработва със соли, за да се намали горимостта;
 • трудна обработка, при която се образува прах;
 • не може да се реже с нож.

Слага се на стени и покриви. Реже се само със специални ножици.

Поставяне на ленена вата
Фиг. 1. Поставяне на ленена вата

Конопена вата

Повече информация за конопената вата

Топлопроводимост:

λ = 0.040 W/mK

Паропропускливост:

μ = 1-2

Специфичният топлинен капацитет на конопа е двойно по-голям  в сравнение с минералните изолации:

c = 1600 J/kgК

За да се посади това растение, се иска специално разрешение, което се получава след като бъде упоменато къде ще бъде посаден материала и информация за него.

Предимства:

 • Конопените влакна са с уникалната способност да поемат и отделят влагата. Благодарение на високата пропускливост и проводимост на и влага, конопената изолация поддържа здравето и микроклимата в дома, без бактерии, плесени и други микроби, които индуцират алергии и много други здравословни проблеми. Конопената изолация запазва формата си дори и при много влажни условия. Конопената вата не губи топлоизолационните си свойства дори и при влажност 20%;
 • Повърхността ѝ е гладка и полагането ѝ не изисква защитни средства, без никаква опасност от дразнене на кожата или дихателната система.

Недостатъци:

 • 3-4 пъти по-скъп от минералната вата.
Конопена вата Vicarius Canna Flex – гъвкави и твърди панели
Фиг. 2. Конопена вата Vicarius Canna Flex – гъвкави и твърди панели

Конопен бетон HEMPCRETE

Повече информация за HEMPCRETE

Топлопроводимост:

λ = 0,07 до 0.12 W/mK

Плътност:

300 до 450 kg/m³

Hemcrete (от hemp – коноп и concrete – бетон) е прост и ефективен – лек бетон, изработен от коноп, вар и вода. Hemcrete е и много функционален. Може да се използва за изолация на стени, подове и покриви. Огнеупорен е, водоустойчив и не загнива стига да е над земята. Устойчив на гризачи и насекоми (дори термити).

Блокчета от конопен бетон HEMPCRETE
Фиг. 3. Блокчета от конопен бетон HEMPCRETE

Овча вълна

Повече информация за овча вълна

Топлопроводимост:

λ = 0.040 W/mK

Паропропускливост:

μ = 1

Предимства:

 • безпроблемно рециклиране;
 • запазва 30% от своята влага, без да променя вида си;
 • много лек материал;
 • може да променя вредните вещества във невредни (действа като филтър).

Недостатъци:

 • необходима е обработка против насекоми;
 • три пъти по-скъпа от минералната вата.

Поставя се вързана с въжета или с полиестер и се заковава на дървена рамка. Намира приложение при изолиране на покривите.

Покривна топлоизолация от овча вълна
Фиг. 4. Покривна топлоизолация от овча вълна

Целулозна изолация

Повече информация за целулозната изолация

Топлопроводимост:

λ = 0.0365 до 0.0396 W/mK

Произвежда се от рециклирана хартия с органични добавки, осигуряващи защита срещу вредители, мухъл и пожар. Целулозната изолация се използва за топло/звуко изолация на вътрешни/външни стени, подове и покриви и в повечето случаи се нагнетява в празнините  чрез силно въздушно налягане от специална машина. В 20% от случаите може да се поставя ръчно, но ефекта на топлоизолация ще е по-слаб. Предлага се и на плочи.

Предимства:

 • изпълването на пространствата за изолация е много бързо;
 • особено подходяща за покривни изолации;
 • не предизвиква алергии;
 • устойчива на гризачи.
Машинно полагане на целулозна топлоизолация
Фиг. 5. Машинно полагане на целулозна топлоизолация
Плочи от целулозна топлоизолация
Фиг. 6. Плочи от целулозна топлоизолация

Пеностъкло

Повече информация за пеностъкло

Топлопроводимост:

λ = 0.040 до 0.050 W/mK

Паропропускливост:

μ = ~

Предимства:

 • рециклира се;
 • не гори;
 • здраво е;
 • устойчиво на вода и гризачи.

Недостатъци:

 • има висока топлопроводимост;
 • има миризма на сяра, но не е отровно;
 • паронепропусклив материал;
 • висока цена.

При този материал се добавя въглерод. Стъкленият материал се разтопява и въглерода изгаря, след това става на пяна и оттам се изстудява и се получава в твърдо състояние.

Фиг. 7. Пеностъкло и работа с него

Текстилна звуко/топлоизолация

Състои се от 80% рециклиран памук. Държи се като хидро регулатор, благодарение на способността си да абсорбира и освобождава водна пара.

Полагане на текстилна топлоизолация
Фиг. 8. Полагане на текстилна топлоизолация

Тръстикови панели

Повече информация за тръстикови панели

Топлопроводимост:

λ = 0.043 до 0.049 W/mK

Панелите се изработват от тръстика, пристегната с тел. Предлагат се дебелини 2.5 и 7 см. Подходящи са както за вътрешна, така и за външна изолация на помещения, също за изолация на покрив. Могат да служат и за изграждане на вътрешни преградни стени. Отлично може да се комбинират с глинени и варови мазилки, както и със стенни отоплителни системи.

Тръстиков панел
Фиг. 9. Тръстиков панел

Корк

Повече информация за корк

Корковите изделия намират разнообразно приложение в строителството. Предлагат се износоустойчиви подови плочи, облицовъчни плочи за стени и тавани, топлоизолационни плочи от технически корк с дебелина – от 10 до 320 мм и топлопроводимост

λ = 0.037 до 0.040 W/mK

Корковите изделия подобряват акустиката в помещенията.

Коркът е възобновяем продукт. При добива му дървото не се унищожава. За период от 9 години отнетата кора се възстановява. Това се повтаря 18 пъти в живота на дървото.

Приложение на корковите изолации
Фиг. 10. Приложение на корковите изолации

Покривните топлоизолации от технически корк издържа на температурни и атмосферни влияния, позволяват натоварване без опасност от дефектиране.

Слама

Сламата е евтин и добър топлоизолатор. Сламените бали са с обемно тегло

от 90 до 110 kg/m³

и топлопроводимост:

λ = 0.052 W/mK

при перпендикулярно положение на стеблата и

λ = 0.08 W/mK

по посока на стеблата. Необходимо е сламата да се защити от висока влажност и предпази от загниване.

Произвеждат се и панели от пресована слама с дебелини 40 и 60 мм. Техническите им характеристики са: обемно тегло:

379 kg/m³

топлопроводимост:

λ = 0.099 W/mK

и паропропускливост:

μ = 9.7

Използват се при направа на подове, стени и тавани.

Стенни топлоизолации със слама
Фиг. 11. Стенни топлоизолации със слама. Снопчета от слама, привързани към стената преди тяхното измазване (ляво) и сламени бали с мазилка върху рабицова мрежа (дясно).
Панели от пресована слама
Фиг. 12. Панели от пресована слама

Перлит

Топлопроводимост:

λ = 0.06 W/mK

Плътност:

379 kg/m³

Специфичен топлинен капацитет:

840 J/kgK

Представлява едрозърнест, силно порьозен, лек, бял топло- и звукоизолационен материал. Получава се при изпичане на вулканично стъкло. Намира приложение в строителството за насипна топлоизолация. Гризачите не го обичат. Използва се като добавка за подобряване на топлоизолационните качества на замазки, мазилки и стени. Произвежда се в Кърджали от Бентонит АД.

Допълнение към темата

Има още нещо, което обикновено пропускаме, като говорим за изолация. Това е изразходената енергия за получаване на продукта, с цел последващо спестяване на енергия от сградата. Институт в Австрия е направил проучване за нужната енергия за производство на кубичен метър изолационен материал. За добиването на естествените топлоизолации е необходимо значително по-малко енергия.

Полиуретан800-1500 KWh/m³
Екструдиран стиропор450-1000 KWh/m³
EPS200-760 KWh/m³
Дървени плоскости600-1500 KWh/m³
Стъклена вата250-500 KWh/m³
Каменна вата150-400 KWh/m³
Лен50-80 KWh/m³
Коноп40-80 KWh/m³
Овча вълна50-80 KWh/m³
Целулозни парчета70-100 KWh/m³
Дървени плочи50-100 KWh/m³
Фиг. 13. Количество енергия за производство на кубичен метър изолационен материал

Соларна фурна Еко алтернативи

Слънчева фурна

Въведение „Увеличаването на парниковите газове засяга цялата планета. Всяка слънчева фурна избягва производството на 1,5 ...

Comments are closed.