Еко алтернативи

Пасивна печка от вълнено одеяло

Готварска печка, работеща без огън, изработена от вълнено одеяло, за готвене на храна на пара. Принципът на работа на готварската печка без огън (или още – „норвежка тенджера“ за готвене) е тенджерата да се постави в изолиращ съд след завиране за бавно готвене без използване на източник на топлина. Този специфичен и спестяващ място модел на готвене е идеален за номадски живот, особено във ван, миниатюрна къща, а и не само. Може да се адаптира към различни размери тенджери.

Въведение

Готварската печка без огън е устройство за готвене на пара, което съществува от хиляди години. Освен спестяването на енергия, другото голямо предимство е, че се запазват хранителните вещества в храната. Ястията са вкусни, защото се приготвят бавно. Тествано е от нас, предимно с варива и супи.

Видео

Материали и консумативи

Материали

  • Одеяло за двойно легло (за предпочитане вълна),
  • Плат,
  • Конец за шиене и
  • Две велкро ленти, прибл. 30 см дължина.

Пособия

  • Чифт ножици,
  • Игли,
  • Щифтове и
  • Шевна машина по желание.

Стъпка 1 – Подготовка на изолацията

  1. Сгънете одеялото веднъж по протежение на дължината и веднъж – на ширината. Проверете дали така сгънато е достатъчно, за да покрие тенджерата със застъпване на краищата на сгънатото одеяло;
  2. Отрежете по сгъвките – трябва да се получат три близки до квадрати правоъгълници, с еднакъв размер;
  3. От един от тези квадрати изрежете два квадрата с широчината на тенджерата;
  4. Зашийте тези две малки парчета едно върху друго в центъра на един от по-големите квадрати, за да направите двойна основа за тенджерата;
  5. Наложете трите големи квадрата един върху друг;
  6. Зашийте ги заедно на ръка по краищата.

Стъпка 2 – Изработка на покрѝвната част

  1. Разкройте плата така, че да покриете двете страни на квадратите на одеялото;
  2. Изрежете две велкро ленти с дължина около 30 см;
  3. Поставете велкро лентите върху плата, като се уверите, че два по два противоположните краища на квадратите, изрязани от одеялото, се припокриват достатъчно, за да пазят топлината около тенджерата;
  4. Закрепете велкро лентите към плата с карфици, след което ги зашийте;
  5. Сгънете плата наполовина, с опаката страна навън, припокривайки краищата;
  6. Зашийте поотделно двата противоположни ръба на плата, съседни на сгънатия ръб, за да направите калъфка;
  7. Пъхнете квадратите от одеялото в калъфката;
  8. Зашийте в центъра, за да не се разместват одеялата вътре в калъфката;
  9. Зашийте и последния ръб на калъфката. Можете също така да зашиете цип, за да улесните прането ѝ;
  10. Вече можете да използвате „норвежката тенджера“!

Стъпка 3 – Процесът на готвене

  1. Започнете да готвите на огън, като използвате най-добре изолираната тенджера;
  2. Поставете капака на тенджерата и оставете да заври;
  3. Гответе в продължение на няколко минути (в зависимост от избраната рецепта, времето за предварително готвене ще варира);
  4. Поставете пасивната печка широко разтворена върху равна повърхност;
  5. Изключете котлона и поставете врящата тенджера в центъра на пасивната печка („норвежката тенджера“);
  6. Съединете краищата ѝ като ги фиксирате с велкро лентите. Внимавайте да не остават празнини между горещата тенджера и плата;
  7. Оставете продуктите да се задушат в норвежкия съд за минималното време, необходимо според рецептата, което обикновено е двойно повече от нормалното време за готвене;
  8. След като измине времето за готвене, отворете тенджерата и проверете дали ястието е сварено и все е още горещо;
  9. Всичко, което трябва да направите на този етап, е, да се насладите на вашата вкусна рецепта.

Стъпка 4 – Съвети

  1. Вълненото одеяло ще ограничи броя на слоевете, които трябва да използвате за изолация, но можете да използвате други изолационни материали;
  2. Велкро лентите ви позволяват да използвате различни размери тенджери. Уверете се, че проектирате своята пасивна печка съобразно най-големия съд, който ще използвате;
  3. Препоръчваме ви да рециклирате материалите;
  4. Когато готвите, най-добре изберете чугунен или теракотен съд/тенджера, тъй като топлината се губи по-бавно, но най-важното е капакът да прилепва плътно към съда, за да не изтича топлината;
  5. Затягайте краищата на „норвежката тенджера“, прилепвайки ги с велкро лентите колкото е възможно повече, за да предотвратите загуба на топлина;
  6. Уверете се, че в тенджерата има достатъчно вода, за да къкри няколко часа;
  7. Ако сте оставили ястието си да къкри повече от 2 часа, има опасност температурата да е паднала под 60 градуса и да се развият бактерии. Затова е препоръчително ястието да се свари до готовност, преди да се консумира;
  8. Можете да използвате вашата „норвежка тенджера“ като юрган върху завивката за допълнителна топлина около краката, особено когато е все още топла след готвене!

Алтернативен вариант

Източник: wiki.lowtechlab.org

Соларна фурна Еко алтернативи

Слънчева фурна

Въведение „Увеличаването на парниковите газове засяга цялата планета. Всяка слънчева фурна избягва производството на 1,5 ...

Comments are closed.