Пасивна печка от вълнено одеяло
Готварска печка, работеща без огън, изработена от вълнено одеяло, за готвене на храна на пара. Принципът на работа на готварската печка без огън (или още – „норвежка тенджера“ за готвене) е тенджерата да се постави в изолиращ съд след завиране за бавно готвене без използване на източник на топлина. Този специфичен и спестяващ място модел на готвене е идеален за номадски живот, особено във ван, миниатюрна къща, а и не само. Може да се адаптира към различни размери тенджери.
Въведение
Готварската печка без огън е устройство за готвене на пара, което съществува от хиляди години. Освен спестяването на енергия, другото голямо предимство е, че се запазват хранителните вещества в храната. Ястията са вкусни, защото се приготвят бавно. Тествано е от нас, предимно с варива и супи.
Видео
Материали и консумативи
Материали
- Одеяло за двойно легло (за предпочитане вълна),
- Плат,
- Конец за шиене и
- Две велкро ленти, прибл. 30 см дължина.
Пособия
- Чифт ножици,
- Игли,
- Щифтове и
- Шевна машина по желание.
Стъпка 1 – Подготовка на изолацията
- Сгънете одеялото веднъж по протежение на дължината и веднъж – на ширината. Проверете дали така сгънато е достатъчно, за да покрие тенджерата със застъпване на краищата на сгънатото одеяло;
- Отрежете по сгъвките – трябва да се получат три близки до квадрати правоъгълници, с еднакъв размер;
- От един от тези квадрати изрежете два квадрата с широчината на тенджерата;
- Зашийте тези две малки парчета едно върху друго в центъра на един от по-големите квадрати, за да направите двойна основа за тенджерата;
- Наложете трите големи квадрата един върху друг;
- Зашийте ги заедно на ръка по краищата.
Стъпка 2 – Изработка на покрѝвната част
- Разкройте плата така, че да покриете двете страни на квадратите на одеялото;
- Изрежете две велкро ленти с дължина около 30 см;
- Поставете велкро лентите върху плата, като се уверите, че два по два противоположните краища на квадратите, изрязани от одеялото, се припокриват достатъчно, за да пазят топлината около тенджерата;
- Закрепете велкро лентите към плата с карфици, след което ги зашийте;
- Сгънете плата наполовина, с опаката страна навън, припокривайки краищата;
- Зашийте поотделно двата противоположни ръба на плата, съседни на сгънатия ръб, за да направите калъфка;
- Пъхнете квадратите от одеялото в калъфката;
- Зашийте в центъра, за да не се разместват одеялата вътре в калъфката;
- Зашийте и последния ръб на калъфката. Можете също така да зашиете цип, за да улесните прането ѝ;
- Вече можете да използвате „норвежката тенджера“!
Стъпка 3 – Процесът на готвене
- Започнете да готвите на огън, като използвате най-добре изолираната тенджера;
- Поставете капака на тенджерата и оставете да заври;
- Гответе в продължение на няколко минути (в зависимост от избраната рецепта, времето за предварително готвене ще варира);
- Поставете пасивната печка широко разтворена върху равна повърхност;
- Изключете котлона и поставете врящата тенджера в центъра на пасивната печка („норвежката тенджера“);
- Съединете краищата ѝ като ги фиксирате с велкро лентите. Внимавайте да не остават празнини между горещата тенджера и плата;
- Оставете продуктите да се задушат в норвежкия съд за минималното време, необходимо според рецептата, което обикновено е двойно повече от нормалното време за готвене;
- След като измине времето за готвене, отворете тенджерата и проверете дали ястието е сварено и все е още горещо;
- Всичко, което трябва да направите на този етап, е, да се насладите на вашата вкусна рецепта.
Стъпка 4 – Съвети
- Вълненото одеяло ще ограничи броя на слоевете, които трябва да използвате за изолация, но можете да използвате други изолационни материали;
- Велкро лентите ви позволяват да използвате различни размери тенджери. Уверете се, че проектирате своята пасивна печка съобразно най-големия съд, който ще използвате;
- Препоръчваме ви да рециклирате материалите;
- Когато готвите, най-добре изберете чугунен или теракотен съд/тенджера, тъй като топлината се губи по-бавно, но най-важното е капакът да прилепва плътно към съда, за да не изтича топлината;
- Затягайте краищата на „норвежката тенджера“, прилепвайки ги с велкро лентите колкото е възможно повече, за да предотвратите загуба на топлина;
- Уверете се, че в тенджерата има достатъчно вода, за да къкри няколко часа;
- Ако сте оставили ястието си да къкри повече от 2 часа, има опасност температурата да е паднала под 60 градуса и да се развият бактерии. Затова е препоръчително ястието да се свари до готовност, преди да се консумира;
- Можете да използвате вашата „норвежка тенджера“ като юрган върху завивката за допълнителна топлина около краката, особено когато е все още топла след готвене!
Алтернативен вариант
Източник: wiki.lowtechlab.org