Еко алтернативи

Ремонт на стара дървена дограма

Преди да се започне с уплътнение на прозорците и вратите, първото нещо, което трябва да се направи, е, да се ремонтират добре, за да се може впоследствие уплътняването да е оптимално.

Има различни проблеми, които се получават при неправилна експлоатация и съхраняване на прозорци и врати. Ще разгледаме и варианти как те могат да бъдат отстранени.

Много често проблемът с измятането на прозорците се дължи на напластяването на боя, вселдствие на което при затваряне на крилото на прозореца, то не прилепва плътно и възниква напрежение в дограмата.

Като пример, тук се вижда измятане на прозорец и той не може да се затваря поради напластяване на боя.

Преди да се рендоса, с ренде или други специални инструменти, трябва да се отнеме пласт боя. Тя може да се отнеме по няколко начина – с пистолет за горещ въздух, с пила за дърво или с шкурка. Понякога се налага да се отнеме директно част от дървесината, където се е получило измятането, или където е нужно да се намали. Практиката показва, че е добре да се работи върху крилото на прозореца, а не върху касата.

Пласт от боята трябва да се махне предварително, за да не се нарани рендето от излишния пласт. Важно е да се махне напластяването; отдолу остава основата на боята, но тя не е проблемна за работата на рендето.

При пистолетите за горещ въздух трябва да има наклон, при който се работи. Много е важно като сме нагорещили пистолета, да се включи на охлаждащ режим или ако няма охлаждане, да се поставя пистолета във вертикално положение, с обдухващата част насочена нагоре, защото, ако се удари, докато работи, реотанът вътре е нагорещен и може да се скъса. Трябва да се внимава, за да се запази пистолетът работоспособен дълго време.

След като сме махнали излишният слой напластена боя, може с шкурка допълнително да махнем и основата на боята. След махането на основата, можем вече да рендосаме тая част, която е проблематична.

След като сме отнели боята и нужното количество дървесина, е добре обработената повърхност да се грундира и пак да се боядиса. След изсъхването на боята, ремонтиран прозореца може да се затвори плътно и по този начин необходимото уплътнение е много по-малко.

Друг често срещам проблем е трудното затваряне и причината за него е че има натрупване на боя по част от рамката на крилото, където са пантите, което при затварянето създава пречка да прилепне плътно цялото крило. Процедурата за този случай се повтаря по същия начин – боята се отнема с пистолет с горещ въздух, с шкурка или с пила се маха основата и ако е нужно, с ренде се отнема част от дървесината, след което ще е възможно да се затваря нормално прозорецът, без да има напрежение, тъй като напрежениеята, рано или късно, водят до измятане на дограмата, ремонта на което на вече е много по-труден и изисква професионална намеса.

Съществува голямо разнообразие на крепежни елементи за ремонт, които трябва да фиксират плътно прозореца към рамката, като те основно се делят на райбери и сюрмета. Най-простите райбери са винтовите райбери:

Препоръчваме употребата на стоманизирани пред използването на месингови, тъй като месинговите са по-меки и се изкривяват по-лесно. Винтовите райбери са по-издържливи като качество от другите видове – т.нар. класически райбери, тъй като с времето този вид райбери (класическите) отхлабват своя захват, което води до неплътно прилепване на крилото на прозореца към касата – получава се просвет (или луфт).

Ето пример за това колко е важна употребата на правилни райбери за прозорец. Тук се използва малък райбер, който е недостатъчен, а няма условия за монтиране на голям райбер:

В случая обаче понеже не може да си уплътни, тука няма да може да размера и затова най-добре в такъв случай да се използват т.нар. сюрмета, които са поставят в долната част на крилото и на перваза се монтира скоба, където влиза плъзгащият се елемент и съответно ограничава движението и фиксира прозореца.

Видеото може да видите тук.

Comments are closed.