composite of house graphic with lightbulb on green field background
Енергия и климат

Бюджетни решения за енергийната ефективност и енергийна бедност на дома

Ще ви представим две прости решения за намаляване енергийната бедност и повишаване ефективността на дома:

Подпокривна изолация

Подпокривната излоация е най-важна! След добре уплътняващата дограма, втората най-важна и бързо възвръщаща се мярка е подпокривната изолация.
Ето някои от нейните предимства:

Три пъти по-ефективна е от изолацията на стените

Изолация на подпокривното пространство
Източник: rmsenergy.co.uk

Жилище, с добре уплътняваща дограма, губи най-много топлина през тавана (през единица площ). Честа грешка е хората да инвестират хиляди в изолацията на стените заради естетиката, но е по-важно да се изолира първо тавана. Ако издигащият се топъл въздух контактува с неизолирана бетонна плоча, загубите може дори да превишат тези през всички стени взети заедно.

Десет пъти по-евтина на кв.м. от изолацията на стени (и се изплаща до 3 години)

Схема на топлинните загуби в една къща
Източник: termoizolacija.net

С половин заплата – под 700 лв. може да изолирате необитаван таван 50 м² (при 14 лв./м² с дебелина 20 см; цени – 2023 г.)

Лесен монтаж от всеки

Поставяне на подпокривна изолация
Източник: diy.com

Най-простият и най-евтин начин за изолация на пода на тавана е когато той не се обитава и ползва. Трябва само да положите изолацията както се вижда от долното видео:

По-долу ще намерите инструкции за полагане на изолация на тавана, когато не е отопляем, но се ползва.

Най-екологичен вариант е използването на перлит като посипка. 

При него може дори да се изгради сух плаващ под или да е като пълнеж на скара под дюшеме. Информация как се прави това има в интернет и сайтовете за направи си сам. Друго преимущество на материала е че дразни гризачите и не могат да се завъждат в него, за разлика от други материали. Вече има и по-екологични форми на минералната вата с по-малко съдържание на лепила и формалдехид. Има и други екологични алтернативи на минералната изолация в статията ни Екостроителство – изолации с природни материали.

Отопление на дърва

При отопление на дърва използвайте само такива сушени минимум една година. Сухите дърва са с 30% по-ефективни.

Голяма част от енергията при горене на влажна дървесина се губи при изпарението на водата в тях (ендотермичен процес). Най-ефективно гори дървесина с влажност между 10 и 25%. Отделно сухата дървесина отделя по-малко вредни газове и финни прахови частици не само във външната среда, но и в дома. 

Повече за печките и подобните им и какво трябва да знаете при отопление с дървесина вижте линка към брошурата и очаквайте скоро отделна статия на сайта.

За вредите от мръсния въздух може да се образовате на сайта ни: www.smog.bg.

***

Повече информация и решения за енергийната ефективност на дома може да намерите в стария ни Наръчник за Енергийн ефективност в секцията „Помагала“.

Може да се запознаете с основните правила за пестене на електричество в дома от тази брошура.

Ако искате да подкрепите кампанията на „За Земята“ за борба с енергийната бедност – направете дарение на: https://www.zazemiata.org/donate.

Comments are closed.