Климатична адаптация

Ремонт на покрив след климатично бедствие

(из Наръчник на климатичния препър)

Планинският район на централен Балкан помни ураганната буря преди десетина години, когато много покриви са пострадали едновременно. При климатични бедствия с голям мащаб или интензитет се получават множество щети по сградите, отстраняването на които не може да бъде осъществено в краткосрочен план с капацитета на наличните майстори. Това изисква хората да имат готовност сами да се погрижат за временна защита на имотите си от разрушаване до възможност за отремонтиране от експерти. Т.е. мерките, които ще предложим са частични и при спазване безопасността на извършващите ги.

Това е пример за временно решение с използване на подръчни средства – ламарини за покриване на среден размер щети.

Примери за сериозно пострадали покриви, за които трябва да се извикат специалисти и не бива да се опитвате да ремонтирате сами.

При керемидените покриви лесно се намират резервни керемиди, но трудно се намират капаци, които са много по-скъпи. Подобни решения от огъната ламарина могат да решат този проблем.

Добро решение е и използването на стар улук, който също ще свърши работа дори и дългосрочно, а и позволява устойчиво закрепване с винтове, без да е необходимо измазване.

Ламаринените покриви са известни с най-голямата си устойчивост на ветрове с над 100 км/ч и неслучайно се използват при покривите на планинските хижи. Но този ламаринен покрив е бил откъсван от буря. За да го укрепят за бъдещи бедствия собствениците му са го хванали с болтове, вместо традиционните винтове, и са го укрепили с тежести и керемиди.

Този покрив е бил отнесен частично при буря. За да го укрепят в бъдеще собствениците са укрепили крайните керемиди с каменни плочи.

Съвременните керемиди позволяват закрепването с винтове през няколко керемиди за допълнително заздравяване при бури. При ремонт на покрива с нов, изисквайте от строителите тази мярка за климатична резистентност.

Безопасен начин за ремонт на керемединен покрив

Много хора не знаят, че всъщност повредени керемиди могат да се подменят и отдолу под самия покрив без да е необходимо да се излиза навън.

За трудно достъпните места може да се направи временен отвор през който да се излезе навън частично

Когато не се показвате напълно нямате нужда от екипировка за осигуряване. Няма да имате достъп до най-крайните места, но ще можете да защитите от течове по-голямата част от покрива до идването на помощ.

Труднодостъпните места са за опитни хора с екипировка. Има множество инциденти всяка година с хора, които се опитват сами да ремонтират покривите си по икономически причини или с майстори, които го правят без нужното осигуряване.

Осигуряването трябва да става или през здрава част на комина (на снимката вляво и в средата), или чрез разкриване на здрава греда в желана част на билото (на снимката вдясно).

Вече майсторът е готов да подмени повредените керемиди.

ВАЖНО: не допускайте хора да работят на имота ви без нужната екипировка. Ако нещо се случи, дори да е тяхна отговорноста при инцидент, психологическата травма, която ще преживеете в резултат на това, ще ви съпътства дълго време.

Comments are closed.