номинация "Див кестен"
Събития

EcoHub с номинация за „Див Кестен“

„Зелени Балкани“ и партньорите им от проект „Натура 2000 в България – Нови хоризонти” LIFE17 GIE/BG/371 и „Светло бъдеще за черния лешояд” LIFE14 NAT/BG/649 продължават инициативата си за отличаване на най-активните журналисти, с принос за опазване на природата и околната среда в България.

Целта на конкурса „Див кестен“ е да награди журналисти за отразяването на теми за Натура 2000, защитени видове от европейско консервационно значение, защитени територии, заплахите за биологичното разнообразие и състоянието на околната среда.

EcoHub.bg бе номиниран в категорията „онлайн медии“ за поредица от публикации през 2021 г., посветени на природосъобразния живот на село и борбата с климатичните промени – Битката на карашчани за водата, Мрежа от живи места и Методика на обратната миграция.

Наградата за 15-те финалиста бе съпреживяна заедно на 7 и 8 август 2021, чрез запознаване с дейностите по опазване на целевите видове по проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“ и проект „Светло бъдеще за черния лешояд”.

Номинираните журналисти по време на беседа пред волиерата за лешояди  в Природен парк Сините Камъни над Сливен.
Посещение на волиера за лешояди в ПП Сините камъни над Сливен

15-те номинирани журналисти посетиха волиера за лешояди в защитена зона от мрежата Натура 2000 „Сините камъни“ над Сливен, както и местност с консервационно значение над Котел. Също така те се запознаха с дейността на Зелени Балкани в Пловдив, Стара Загора и Природен парк „Сините камъни“. Наградите бяха обявени на стилна церемония в град Сливен на 8 август.

В конкурса през 2021 г. се включиха над 50 журналисти и блогъри от цялата страна. Те се състезаваха в пет категории – телевизия, радио, печат, онлайн медии и блог/влог. Сред отличените са: Емил Митев от bTV, Добромир Видев от БНР, Диян Божидаров от вестник “Сега”, Виктория Симеонова от gospodari.com и Рада Бонева за блога ѝ thriftsheep.com.

Обща снимка на всички наградени и номинирани журналисти в края на церемонията по награждаване в конкурса Див Кестен2021
Номинираните журналисти в края на церемонията по награждаване в конкурса

Конкурсът „Див Кестен“ ще продължи да насърчава зелената журналистика в България и през следващите години. Този характерен за Балканите растителен вид е част от логото на Зелени Балкани – една от най-старите природо-защитни организации в страната, основана през 1988 г. в Пловдив.

снимки: Зелени Балкани

Още в:Събития

Comments are closed.