националната младежка кампания „В крак с климата“
Събития

Национална младежка кампания „В крак с климата” се завръща

Започна второто издание на националната младежка кампания „В крак с климата“ – една инициатива на екологичното сдружение „За Земята“ в партньорство с Гората.бг. Целта на кампанията е да предизвика българските младежи да предложат и да приложат в своето ежедневие природощадящи и социално отговорни действия за приспособяване към климатичните промени.

Очакваме групови и самостоятелни предложения на младежи между 15-30 годишна възраст до 24-ти април 2023 г. включително.

Над 200 екологични награди ще бъдат обявени през май 2023 г.

националната младежка кампания „В крак с климата“
Angela Chamorro Acosta for ArtistsForClimate.org

Условия за участие

Кой: Младежи на възраст между 15 и 30 години. Всеки училищен клас, студентски курс, младежки клуб или неформална група, както и отделни млади хора могат да се включат със своя практична инициатива, която служи за пример как чрез личните си действия можем да живеем по-етично и устойчиво, намалявайки своя екологичен, ресурсен и климатичен отпечатък.

Какво: Групова или самостоятелна еко-акция, преразказана в снимки и / или видео и обяснителен текст, например:

 • почистване и разделно събиране на отпадъци;
 • подобряване на енергийната ефективност;
 • използване на слънчева и друга възобновяема енергия;
 • компостиране на биоразградими отпадъци;
 • работилници по рециклиране / преизползване на излишни вещи и превръщането им в полезни предмети (например направа на калъф за таблет от стари дънки);
 • засаждане на местни видове дървета, градина с билки, подправки и др.;
 • всякакви други младежки инициативи за подобряване на енергийната ефективност, чистотата и местната околна среда.

Още идеи за дейности можете да откриете по-долу в Полезно, както и на EcoHub.bg – онлайн платформа с екообразователна насоченост и с фокус върху практически знания, действащи инициативи и алтернативи за устойчив начин на живот и климатична адаптация.

Как и кога

 1. Избор на идея
  Можете по всяко време до 20-ти април да потърсите съвет относно вашата идея от екипа ни от специалисти като пишете на ecohub@ecohub.bg.
 2. Работа
  Работете по осъществяване на вашата идея най-късно до 24-ти април 2023 г. Ако в процеса възникнат въпроси, пишете на ecohub@ecohub.bg.
 3. Споделяне
  Преди 24-ти април 2023 г. споделете със света вашия опит от направеното по социалните си канали: facebook, youtube, instagram, tic-toc и др., използвайки тагове @ecohub.bg @zazemyata и хаштагове #ЗаЗемята #ВкракСклимата #КлиматичноОбразование #КлиматичниПромени #КлиматичнаКриза.
 4. Резултати
  До полунощ на 24-ти април 2023 г. изпратете чрез онлайн формуляра на EcoHub.bg или на имейл адрес ecohub@ecohub.bg линкове към публикуваните от вас в социалните ви канали снимки и / или видео материали, придружени от кратък обяснителен текст (до 200 думи), които разказват всички важни стъпки и моменти от вашата инициатива.

Награди

Участниците в отличените инициативи ще спечелят над 200 природосъобразни награди, сред които преносими соларни зарядни за мобилни устройства, блутут слушалки със слънчево зареждане, учебни комплекти и устройства за екоклубове, помощни средства за продължаване на наградената идея, лични пособия за живот с нулеви отпадъци – например лични чаши, бутилки, платнени торби и др., както и още много поощрителни награди.

Включете се сега

Вижте Общите условия за участие в състезанието

Имате въпроси? Можете да се свържете с нас на ecohub@ecohub.bg

Полезно

Наръчник по екологичен начин на живот и климатична адаптация

Наръчник за компостиране

Наръчник: 12 стъпки за извънградско почистване

Как се прави одит за най-замърсяващите марки

Наръчник за фестивали без отпадъци

Ръководство за събиране и използване на дъждовна вода в градината

Помагало: Как да намалим сметката си за ток

Формуляр за енергиен одит у дома

Формуляр за енергиен одит в училище

Наръчник „Как да намалим отпадъците в училище?“

Zero Waste Sofia: Любими продукти за живот с по-малко отпадъци

Бургас Рециклира: Как да намалим отпадъците си?

Помагало: Управление на отпадъците за ученици от Д-р Тодор Недков

Наръчник на младия активист


За нас

Кампанията „В крак с климата“ се организира от Екологично сдружение „За Земята“ (българският представител на международната мрежа  Friends of the Earth) като част от дейностите по проект КлимАКТ за практическо екологично образование с фокус върху действащи примери за устойчив начин на живот и приспособяване към изменящия се климат  (Climate action by European citizens delivers for development CSO-LA/2018/160048-1/23, осъществяван с подкрепата на Европейския съюз). Кампанията се провежда в партньорство с ГОРАТА.БГ

Още в:Събития

Comments are closed.